Så mycket kostar det att ladda en elbil

Att överväga övergången till elbil innebär inte bara miljövänliga fördelar utan också betydande ekonomiska besparingar, särskilt när det gäller drivmedelskostnader. Medan hållbarhet är en viktig faktor är det också relevant att förstå den direkta ekonomiska påverkan av att äga och köra en elbil. En nyckelfråga som många ställer sig är: Vad kostar det att ladda en elbil?

Svaret är faktiskt rätt enkelt och kan beräknas med en enkel formel. För att få reda på kostnaden för att ladda ditt elbilsbatteri fullt, multiplicera helt enkelt bilens batteristorlek med kostnaden per kilowattimme (kWh). För att ytterligare räkna ut kostnaden per körda mil behöver du också veta bilens räckvidd enligt WLTP*


Låt oss ta ett exempel med VW ID.4 Pro Performance. Den har en batteristorlek på 77 kWh och en WLTP-räckvidd på 481 km. Snittpriset för el i Sverige under 2022 var ca 2,50 kr per kWh.

Beräkning av laddkostnad:

77 kWh (batteristorlek)×2,50 kr/kWh (snittpriset på el i Sverige 2022)=192,50 

Kostnaden för en fulladdad VW ID.4 Pro Perfomance blir därmed 192,50 kr.

Beräkning av drivmedelskostnad per mil:

Räckvidd enligt WLTP/Kostnad för fulladdning=Kostnad per mil

481 km / 192,50 kr=2,50 kr/mil

Milkostnaden för en VW ID.4 Pro Perfomance blir därmed 2,50kr/mil.


Det är viktigt att komma ihåg att räckvidden enligt WLTP inte alltid återspeglar verkliga körförhållanden. Testmetoden utförs under optimala förutsättningar och kan inte helt återspegla den verkliga variationen som förare stöter på i det dagliga livet. Faktorer som hastighet, väderförhållanden och körstil kan påverka räckvidden avsevärt.

Om vi jämför detta med kostnaden att köra en fossilbil, där den genomsnittliga förbrukningen ligger mellan 0,5-1 liter per mil och bränslepriset ligger runt tjugo kronor per liter, kan vi beräkna en uppskattad milkostnad om ca 15 kr/mil. (0,75l/mil * 20kr/l = 15 kr/mil)

Det är med andra ord ekonomiskt fördelaktigt att transportera sig med elbil sett till förbrukningskostnader. Beroende på var du laddar så kommer priset per körd mil med din elbil att variera, det är många gånger betydligt billigare att ladda långsamt på platser där du står parkerad under en längre tid, så som i ditt hem eller på din arbetsplats.

*Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure