Skillnaden mellan snabbladdning och smartladdning- vi reder ut begreppen

God tillgång till laddningsmöjligheter är en förutsättning för ett flexibelt och smidigt elbilsägande. Låt smartladdning utgöra basen i din laddning och betrakta snabbladdning utmed vägarna som ett komplement och en krydda i samband med långresor. Det rådet ger Kurt Högnelid, vd på Waybler.

Smartladdning är den laddning du gör regelbundet hemma eller på jobbet. Smartladdning är laddningslösningar som gör det möjligt för så många som möjligt att kunna köra elbil på ett kostnadseffektivt sätt.

–En genomsnittlig personbil står parkerad 95 procent av dygnets 24 timmar. Smartladdning handlar om att nyttja den tiden på ett så effektivt sätt som möjligt för att få till en optimal och kostnadseffektiv laddning. Merparten av alla bilresor görs dessutom mellan hemmet och jobbet eller när man utför ärenden i sitt närområde. Till vardags är smartladdning med andra ord fullt tillräckligt för de allra flesta elbilsägare, säger Kurt Högnelid.

Snabbladdning är tidseffektivt men dyrare

Snabbladdning är de laddningsmöjligheter som erbjuds längs med vägarna när man som elbilsägare beger sig ut på längre resor. En fulladdad elbil behöver laddas på nytt efter i genomsnitt 30 mil, vilket innebär att en långresa på exempelvis 60 mil från Stockholm till Malmö kräver ett laddningsstopp på vägen.

–Att snabbladda är betydligt dyrare än att smartladda, helt enkelt av den anledningen att snabbladdningsstationerna erbjuder tidseffektiv laddning för den som befinner sig ute på vägarna. På drygt 20 minuter är det möjligt att ladda batteriet i princip fullt. Snabbladdning kostar visserligen betydligt mer än smartladdning, men bör ändå betraktas som ett viktigt komplement för den som exempelvis beger sig ut på sommarsemester. Även om laddningen några enstaka gånger kostar lite mer än vanligt så är milkostnaden för att köra elbil alltid betydligt lägre än för en bensindriven bil, säger Kurt Högnelid.

Planering möjliggör smartladdning även på resande fot

För närvarande pågår en kraftfull utbyggnad av det svenska snabbladdningsnätverket, vilket självklart är positivt och innebär en ökad frihet för landets alla elbilister. Samtidigt byggs smartladdningsnätverket ut, vilket gör det allt enklare att ladda smart även för den som kör längre sträckor.

–Med lite planering, exempelvis genom att man kollar vilka möjligheter det finns att smartladda på de hotell man ska bo på, så är det fullt möjligt att ladda smart även på resande fot, säger Kurt Högnelid.

–Majoriteten av alla elbilsägare vittnar om hur bekvämt det är att slippa åka till bensinstationen och tanka sin bil. Det spar tid i vardagen och gör att man kan fokusera på annat än att leta efter närmaste bensinstation eller köra en omväg för att tanka. För nya elbilsägare handlar det om att ändra sitt tankesätt. Många är så vana vid att kontinuerligt behöva kolla hur mycket bensin som finns kvar i tanken och planera sitt körmönster utifrån det. Laddningen av elbilar görs bäst när bilen står parkerad en längre tid. Om du tillämpar samma laddningsmönster på din elbil som på din dator eller mobiltelefon så är du på rätt väg, säger Kurt Högnelid.

För att summera ett flexibelt och smidigt elbilsägande så är nyckeln planering. Vid möjlighet så är det både kostnadeseffektivt och tidssparande att nyttja smartladdning, det vill säga att ladda under en längre tid på en utsatt destination. Ibland är det naturligtvis nödvändigt att nyttja snabbladdning under längre resor. Inför längre turer med din elbil kan det således vara en god idé att se över dina laddmöjligheter under resans gång med hjälp av de olika tjänster som finns tillgängliga för detta.

Planera din laddning på resande fot med hjälp av ChargeFinders laddkarta

Några av våra kunder

Besök & leverans:
Svetsarvägen 8
171 41 Solna

Postadress:
Waybler AB
Box 4020
171 04 Solna

Copyright © 2023 Waybler. All rights reserved.
IntegritetspolicyRegulatory
EIT Urban Mobility. Co-funded by the European Union