Elbilsladdning
för din samfällighet
Att göra laddningen till en gemensam fråga i samfälligheten är kostnadseffektivt och hållbart.
Med Wayblers lösning räcker sin befintliga elkapacitet till fler – och vår teknik gör det lätt att skala upp antalet laddpunkter i takt med att ditt behov ökar.
Vi hjälper er optimera laddningen, oavsett om det gäller bostäder, fritidshus eller andra typer av samfälligheter.
Kontakta oss!Allt du behöver - från box till tjänst
Laddboxar, laddtjänst, admin, app. Oavsett om du behöver en nyckelfärdig lösning eller enskild produkt så hjälper vi dig.
Laddboxar
Waybler Dynamic
Waybler Flex Max
ELLER
koppla upp dina OCPP - tredjepartsboxar
koppla upp dina OCPP - proxy, tredjepartsboxar
ChargeHub
Patenterad lastbalansering - ladda fler bilar
Kapa dyra effekttoppar
Monitorering och felsökning 24/7
AdminCenter
Hantera användare
Flexibelt faktureringssystem
Partner-, admin- och användarsupport
Laddningsdata
Prissättning/spotpriser
PaymentCenter
Automatiserat betalflöde från laddning till återbetalning
Välj vem som ska betala
Sätt eget kWh-pris
Smidig återbetalning per månad
UserApp
Starta och stoppa laddning
Kreditkortbetalning
Laddningshistorik
Statistik
Trusted by
Högre innovationsnivå,
lägre kostnader
Vi har sedan 2015 utvecklat kompletta laddlösningar för samfälligheter – och att kapat onödiga kostnader med vår ledande laddteknologi.
Med Wayblers laddtjänst Connect så laddar du fler bilar i din samfällighet – på befintlig el. Slipp ökade effektkostnader och onödigt markarbete.
Vår senaste laddbox Dynamic är producerad i Sverige och anpassad för alla typer av miljöer.
Bli del av en större lösning
Waybler hjälper inte bara din samfällighet att hålla nere kostnaderna för laddinfrastruktur. Genom att använda Wayblers blir du en del av den hållbar elektrifieringen av hela samhället.
Nyfiken på vad vi menar?
Kapa onödiga kostnader. Slipp dyra markarbeten och effektabonnemang
En laddlösning optimerad för din samfällighets behov
Med Waybler Connect så styr och monitorerar vi din laddanläggning 24/7
Vanliga frågor om elbilsladdning för en samfällighet
Kan en samfällighet få bidrag för att installera elbilsladdning?
Ja, ni kan söka och få bidrag för att installera laddboxar genom programmet “Ladda bilen”, som ges av Naturvårdsverket. Detta bidrag möjliggör etableringen av laddstationer vid bostäder och arbetsplatser och kan täcka upp till hälften av kostnaderna för installationen, med en maximalt bidragsbelopp på 15 000 kr per laddpunkt. Ansökningar är öppna året runt, och det är tillgängligt för organisationer som vill erbjuda laddningsmöjligheter för elfordon till sina boende eller anställda.
Måste vi momsregistrera oss för att erbjuda elbilsladdning?
Från och med januari 2020 måste el, vatten och gas som inte inkluderas i avgifterna utan istället faktureras separat beläggas med moms. Detta innebär att en förening kan behöva registrera sig för moms för att kunna fakturera de boende för den el som används vid en laddplats. Å andra sidan kan en samfällighet undantas från att betala moms på försäljning av exempelvis el, vatten och värme om föreningens årsomsättning inte överstiger 80 000 kronor per år. Vid beräkningen av årsomsättningen bör även intäkter från årsavgifter och hyror tas med. För att få mer detaljerad information om hur detta påverkar er förening, rekommenderas det att kontakta Skatteverket.
Får vi installera laddboxar i garage?
Ja, det finns inga generella regelverk som förbjuder installation av laddboxar i garage eller parkeringshus. Däremot finns det rekommendationer att ebilar bör parkeras så nära ut eller infart som möjligt för enklare bärgning vid eventuell brand.
Finns det brandrisker när vi installerar elbilsladdning?
Majoriteten av bränder där elbilar har varit inblandade har orsakats av felaktig laddning. Därför är det av yttersta vikt att laddningen utförs med korrekt utrustning, såsom en laddbox eller laddstolpe. Laddutrustningen måste vara konstruerad för att hantera hög belastning under långa tidsperioder, något vanliga vägg- eller motorvärmaruttag inte klarar av. Här är några tips för säker laddning:
- Välj utrustning som är CE-märkt.
- Se till att utrustningen uppfyller säkerhetsnivå Mode 3, vilket är standard inom EU.
- Allt elarbete bör utföras av en auktoriserad elinstallatör. Kontrollera att företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket.
- Använd aldrig förlängningssladdar eller grenuttag vid laddning.
Kan vi som samfällighet ta betalt av våra boende för sin individuella förbrukning?
När ni installerar elbilsladdning via Waybler bestämmer ni själva hur och hur mycket era boende eller anställda ska debiteras för sin elförbrukning vid laddning. Användarna debiteras för sin individuella förbrukning via Wayblers app, all debiterad förbrukning återbetalas till föreningen eller företaget som står för elabonnemanget. Ni kan enkelt justera kWh-priserna efter behov och även välja att debitera enligt timspotspriser om det passar ert elabonnemang.
Kan vi som samfällighet erbjuda elbilsladdning på vår besöksparkering?
Ja det kan ni, ni har möjlighet att erbjuda laddning genom att göra en eller flera laddpunkter till “publika” – det innebär att vem som helst kan ladda på era platser med hjälp av en zon-kod. Ni bestämmer själva vilket kWh-pris ni vill debitera för gästparkering och administrationen för detta kräver ingen extra handpåläggning. Många föreningar och företag väljer att ta ett högre kWh-pris för besökare än för boende eller anställda.
Kan vi installera laddboxar i oskyddad utomhusmiljö?
Hur mycket effekt behöver vi ha tillgänglig i fastigheten för att kunna installera fullgod elbilsladdning?
Normalt sett är brist på effekt inte något problem när man som samfällighet vill installera elbilsladdning med Waybler. Vår unika lastbalansering gör att det oftast inte behövs någon uppskalning av effekt och större abonnemang alls. I de fall där det verkligen lider brist på effekt och behovet för mycket elbilsladdning i dagsläget inte är allt för stort så kan man koppla till en så kallad flex mätare som balanserar hela fastighetens tillgängliga effekt mot laddboxarna.