I diskussionen om elbilars framtid och vägen till en mer hållbar transportsektor är frågan om laddningens tillgång en central punkt. Vad kommer först? Är det elbilarna som ska driva på behovet av laddning, eller är det laddinfrastrukturen som måste finnas på plats för att människor ska våga göra övergången till eldrivet?
Enligt en ny studie från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) är svaret tydligt: det är laddmöjligheten i hemmet som kommer först. Forskning visar att det är tillgången till privat laddning som är den viktigaste faktorn för svenskar när de överväger att byta till en elbil. Om vi tänker på hur satsningen på utbyggnaden av laddinfrastruktur är uppbyggd idag, ser vi att det finns ett klart behov av att prioritera den privata laddningen i flerfamiljsbostäder högre.
Privata laddstationer – en avgörande faktor
VTI:s studie ger oss några viktiga insikter. När bostadsrättsföreningar har installerat laddpunkter har invånarna i dessa områden visat sig vara mer benägna att köpa elbil, i jämförelse med boende i flerfamiljshus utan tillgång till laddning. Faktorer som inkomst och antalet bilar i hushållet påverkar också beslutet att köpa elbil, men tillgången till laddning är en av de mest avgörande faktorerna. Utan rätt förutsättningar för att ladda hemma kommer många att tveka inför att byta till eldrivet.
Laddning i hemmet, på den privata parkeringen eller i närheten av bostaden, är inte bara praktiskt utan också ekonomiskt fördelaktigt. Kostnaden för att ladda hemma är ofta mycket lägre än att använda offentlig laddstation, där priserna kan vara flera gånger högre. När kostnaden för laddning är en stor del av beslutet om att köpa elbil, är det klart att en tillgång till hemmanära laddmöjligheter blir avgörande.
Offentlig laddning – viktigt, men inte nog
Det är dock inte så att offentlig laddning är utan betydelse. Forskning har visat att ökad tillgång till offentliga laddstationer kan bidra till att fler väljer att köpa elbil, men det är den privata laddningen som spelar den största rollen. Närheten till offentliga laddstolpar bidrar endast i liten utsträckning till en ökad köpfrekvens, särskilt om vi jämför med den positiva effekt som en egen laddpunkt hemma kan ha.
Det är också här vi ser en klyfta: Samhället satsningar på att bygga ut publik laddning, gör att de som redan har en elbil får lättare tillgång till laddning, men för den stora massan, de som inte ännu gjort övergången till eldrivet, spelar det mycket mindre roll. De som ännu inte har gjort valet att gå över till eldrivet har svårt att motivera detta förrän laddinfrastrukturen finns nära där de bor – och då handlar det framför allt om den privata laddningsmöjligheten.
Vägen framåt
För att fler ska våga ta steget mot elbil måste hemmaladdningen prioriteras. Wayblers VD och medgrundade Kurt Högnelid, sammanfattar varför:
“Publik laddning kräver oftast hög laddeffekt för att undvika långa väntetider. Men vid hemmaladdning spelar det ingen roll att det tar längre tid – bilen laddas medan vardagen pågår med middagar, läxläsning, en stund framför tv:n och såklart en god natts sömn. Just därför är hemmaladdning inte bara praktisk och ekonomiskt fördelaktig för individen, utan också en nyckel för hela samhället. Den minskar belastningen på elnätet, jämnar ut elförbrukningen och bidrar till en mer hållbar energianvändning.”
För att snabba på omställningen finns det idag generösa bidrag för bostadsrättsföreningar, samfälligheter och företag som vill installera laddpunkter, exempelvis genom programmet “Ladda bilen”. Men för att på riktigt möjliggöra elbilsskiftet krävs mer än bidrag – vi behöver skapa långsiktiga strukturer och förutsättningar som gör det enkelt att ladda där man bor.