Trendspaningar från Amsterdam - Elbilsladdning, Hyperloop och investeringsvilja

I förra veckan gick årets upplaga av The Business Booster (TBB) av stapeln i Amsterdam. TBB, som är ett initiativ skapat av InnoEnergy, samlade cirka 200 företag som alla har en  gemensam strävan – att diskutera och skapa en mer hållbar framtid med hjälp av nyskapande teknik. Waybler var en av utställarna och här delar vi spaningarna från mässan. 

 På plats fanns Maria Swedin, COO, och Soheil Bakhtiari, Partner Account Manager, för att visa upp Wayblers lösningar inom elbilsladdning. Här berättar de om spaningarna från dagarna i Amsterdam och TBB. 

 

Marknaden mognar – höjda krav på smart elbilsladdning 

 Marknaden för elbilsladdning fortsätter att mogna för varje år som går. Frågorna och diskussionerna som lyftes vid Wayblers monter gick in mer på djupet och var betydligt mer sofistikerade än vid tidigare tillfällen, vilket indikerar en ökad efterfrågan på laddinfrastruktur som kan möta högt ställda krav från alla olika parter.  

-Det är tydligt att dagens behov av laddsystem kräver långt mycket mer flexibilitet och dynamik än tidigare. Fler och fler inser vikten av att kunna möta det stora behovet för elbilsladdning och samtidigt kunna få elen att räcka vilket gör laddningen både hållbar och lönsam, säger Soheil Bakhtiari. 

Elbilsladdning är mycket mer än bara en laddbox
 

-Fler och fler frågade efter tjänsterna runt om den fysiska laddboxen. Stort fokus låg på lastbalansering och effektstyrning, kundsystem, app och betallösningar.  Att då kunna möta de behov som efterfrågas med vår helhetslösning känns bra och är ett bevis på att vi tidigt på marknaden var rätt ute. 

När behovet växer och fler behöver ladda blir det än viktigare för en fastighetsägare att ha en långsiktig, genomtänkt och hållbar strategi, säger Soheil.  

I ett konkurrensutsatt landskap, där marknadsandelar är en eftertraktad resurs, ger Waybler ett uppfriskande enkelt svar på den mest ställda frågan – Vad gör Waybler unika? 

– Vi erbjuder en helhetslösning vars alla delar från grunden är byggd av oss på Waybler. Detta tar bort tredjepartsbegränsningar och möjliggör en flexibilitet för att skräddarsy laddningsinfrastruktur efter kundens behov. Jag vågar påstå att det finns få, om ens några, andra leverantörer som kan erbjuda en så omfattande lösning som vi kan, avslutar Soheil. 

Överväldigande optimism kring framtidens mobilitet 

-Det är väldigt roligt att se hur vår marknad mognar för varje år som går. Bolag inom framtidens mobilitet är som de flesta andra påverkade av orolig omvärld och lågkonjunktur men av samtalen under konferensen att döma så ser alla ljust på framtiden. Det finns en stark investeringsvilja, lågkonjunktur till trots – och det finns många initiativ där ute som tillsammans kan göra stora avtryck för framtiden. Att främja hållbarhet är något vi alla måste göra tillsammans, all innovation som leder oss till målet är positiv, avslutar Maria Swedin. 

TBB en arena för framtid och vision 

På en arena som TBB så kan man ganska snart urskilja trender i branschen. Det var en hel del ny och visionär innovation som tog stor plats – bland annat idén om Hyperloop, en teknologi för höghastighetstransport vars grundidé kommer från Elon Musk. Idén har nu plockats upp av ett antal olika företag som vill se idén komma till verklighet. Även diskussioner om hur åsikter inom klimatarbete och insatser polariserar vårt samhälle över hela Europa, och världen, en viktig fråga är helt klart hur vi, gemensamt, kan minska polariseringen som i sig sätter käppar i hjulet för att nå de klimatmål som råder. 

 –En annan trend som jag uppfattade när det kommer till investeringar är att det finns en högre benägenhet att vilja investera i hårdvara idag än tidigare. Under en lång tid har mjukvara varit kung i investerares ögon, det är där framtidstron har varit som allra störst. Det är fortsatt viktigt men jag kunde ana ett skifte till att även utveckling av hårdvara börjar segla upp på investerares radar som intressanta framtida projekt, säger Maria Swedin. 

The Business Booster 2023 kan sammanfattas i tre ord: framtidsoptimism, elbilsmognad och innovationshöjd. Elbilsutvecklingen är här för att stanna. Allt fler kör laddbart och inser vikten av smarta system för att alla ska kunna köra elbil smidigt, hållbart och lönsamt. Företag och föreningar förstår att laddinfrastruktur är ett måste för (mo)bilisterna framöver. 

 

Mer från Waybler

Välkommen William Lindqvist - Ett färskt tillskott i Wayblers Operations-Team

Waybler fortsätter att växa och stärka sitt team, och senaste tillskottet till vårt operations team är ingen mindre än William Lindqvist. Sedan mitten av februari har William varit en del av teamet och...

24.04.22
2 min

Waybler expanderar till Finland genom nytt samarbetsavtal med Sparkli

Waybler har idag tillkännagivit ett nytt strategiskt samarbetsavtal med finska Sparkli – en av Finlands ledande aktörer inom installation av elbilsladdning. Sparkli kommer att få ensamrätt att sälja Wayblers...

24.04.17
2 min

När Waybler laddar räcker elen till alla

Om vi fördelar våra resurser smartare så räcker de längre. Med rätt tankesätt och teknik räcker strömmen till alla elbilister – idag och i framtiden. Waybler erbjuder en lösning för att ladda hållbart...

24.03.15
3 min