Räckviddsångest - Vad är det och hur kan du bli kvitt den?

Räckviddsångest, ett bekant begrepp för många av oss, har under de senaste åren genomgått en märkbar förändring. Med den stora tillväxten av elbilar som ett allt vanligare inslag på våra vägar har vår oro för att bli strandsatta med ett uttömt batteri gradvis minskat. 

Att komma över räckviddsångest

När vi talar om att bota räckviddsångesten är det viktigt att förstå hur vårt dagliga resmönster ser ut. Enligt Maria Swedin, COO på Waybler är det lätt att överskatta våra behov av långresor. I själva verket kör vi i genomsnitt bara 3–5 mil om dagen. Med dagens elbilar, som erbjuder en räckvidd på 20–40 mil, blir det tydligt att våra vardagliga resor inte längre behöver vara en källa till oro. Dessutom, med en växande infrastruktur av snabbladdningsstationer runt om i landet, blir de längre resorna tryggare ur ett räckvidds – och bekvämlighetsperspektiv då många platser för publik snabbladdning även erbjuder tillfälle för att äta och besöka toalett eller en lekplats för barnen.

Tips för att Bota Räckviddsångesten:

  • Känn till dina resvanor: Genom att förstå dina dagliga resmönster och behov kan du uppskatta den verkliga räckvidden du behöver, för de allra flesta är hemmaladdning i kombination med dagens elbilar med bra batterikapacitet mer än nog.
  • Planera din resa: Genom att använda appar och karttjänster kan du enkelt planera din resa och hitta närliggande laddningsstationer längs vägen för att minska oron för att bli strandsatt när du ska åka på längre resor. 
  • Utnyttja laddinfrastrukturen: Med en växande mängd snabbladdningsstationer runt om i landet blir det allt enklare att ladda din elbil på nolltid, vilket minskar behovet av att oroa dig för långa laddpauser. Passa istället på att äta en bit mat, besöka en toalett eller rasta barnen en stund. Ibland är en paus ett välkommet avbrott i resan.
  • Bygg ditt självförtroende gradvis: Ta små steg genom att börja med kortare resor och gradvis öka din trygghet med elbilens räckvidd. Snabbare än du tror så kommer du ha samma koll på din räckvidd som du hade med en traditionell tankmätare i en fossilbil.

Lycka till med ditt elbilskörande – Vi är säkra på att du kommer att få många härliga stunder ute på vägarna!.

Mer från Waybler

Waybler expanderar till Finland genom nytt samarbetsavtal med Sparkli

Waybler har idag tillkännagivit ett nytt strategiskt samarbetsavtal med finska Sparkli – en av Finlands ledande aktörer inom installation av elbilsladdning. Sparkli kommer att få ensamrätt att sälja Wayblers...

24.04.17
2 min

När Waybler laddar räcker elen till alla

Om vi fördelar våra resurser smartare så räcker de längre. Med rätt tankesätt och teknik räcker strömmen till alla elbilister – idag och i framtiden. Waybler erbjuder en lösning för att ladda hållbart...

24.03.15
3 min

Brf Farmen storsatsar på elbilsladdning med Wayblers skalbara lösning 

Waybler Dynamic för företag, bostadsrättsföreningar och företag

Brf Farmen är en av Sveriges tio största bostadsrättsföreningar med sina 866 lägenheter och 50-talet lokaler för uthyrning. Till föreningen hör ett stort parkeringsområde med ca 1 100 parkeringsplatser...

24.02.23
5 min