OCPP - viktigt vid val av leverantör av laddsystem

Open Charge Point Protocol (OCPP) har blivit en central del i den snabbväxande elbilsladdningsbranschen och är den standard som kommer att påverka hur vi ser på elbilsinfrastrukturen under en lång tid framåt. OCPP står för Open Charge Point Protocol ett välkommet svar på de utmaningar som uppstår när man bygger och underhåller laddningsinfrastruktur.

OCPP är ett öppet kommunikationsprotokoll som möjliggör smidig interaktion mellan elbilsladdstationer och de system som hanterar dem. Protokollet har utvecklats av Open Charge Alliance (OCA) med målet att vara leverantörsoberoende. Det betyder att de som äger laddanläggningarna inte är bundna till en leverantör och undviker därmed risken för inlåsningseffekter och oväntade framtida kostnader.

För att få en bättre inblick i OCPP och dess betydelse har vi pratat med Niklas Hilding, VD hos Wayblers partner LaddaTillsammans AB. Han understryker OCPP:s avgörande roll och menar på att OCPP är den absolut viktigaste punkten på checklistan när man väljer leverantör för elbilsladdning.

Att välja en laddlösning som följer OCPP-standard är en investering i framtiden. Det innebär att du har möjlighet att byta leverantör om din nuvarande leverantör går i konkurs eller om du blir missnöjd med deras service. Dessutom möjliggör OCPP fjärruppdatering av mjukvarusystemen vilket håller laddanläggningen i toppskick och minskar behovet av dyra utkörningsavgifter för tekniker.

– Det värsta som kan hända om du har ett system som följer OCPP-standarden är relativt hanterbart. Du kan helt enkelt byta leverantör om något går fel och välja på de alternativ som finns på marknaden. Men om du har ett system som inte följer standarden kan du bli fast med högre kostnader och värsta fall kan du behöva riva upp din befintliga anläggning och installera nya system vilket blir en dyrköpt läxa, säger Niklas Hilding, LaddaTillsammans.

Det är inte svårt att dra paralleller mellan OCPP inom elbilsladdning och den flexibilitet vi förväntar oss i andra aspekter av våra liv. Precis som när vi köper en mobiltelefon förväntar vi oss att kunna välja operatör och byta när vi önskar. På samma sätt bör vi ha samma valfrihet när det gäller laddboxar och laddtjänster. Waybler är sedan lång tid tillbaka en del av OCA och med det så följer även alla Wayblers laddboxar standarden för OCPP.

– Tänk långsiktigt och utgå från att era behov kan förändras över tid. Genom att välja en lösning som följer OCPP-standarden får du möjlighet att anpassa din laddinfrastruktur efter din förening eller företags utveckling och förändrade behov, säger Niklas Hilding, LaddaTillsammans.

Öppna protokoll som OCPP är viktigt för att öka flexibiliteten inom elbilsladdning. Dessutom kan du mixa och matcha olika laddningslösningar och stationer enligt dina specifika krav. Detta ger dig friheten att snabbt reagera om din nuvarande leverantör går i konkurs eller om priserna ändras.


För att summera några av fördelarna med OCPP:

  • Ökad flexibilitet
  • Möjlighet att byta till en operatör med bättre priser och tjänster
  • Förmåga att mixa och matcha laddningslösningar och stationer
  • Säkerhet i att laddsystemet kommer vara fortsatt brukbart även om leverantören av olika anledningar inte längre finns kvar

När du investerar i elbilsladdning för din förening eller företag bör du alltså tänka långsiktigt och välja en lösning som följer OCPP-standarden. Det kommer att ge dig den frihet och flexibilitet du behöver för att hålla din anläggning uppdaterad och anpassa den efter dina framtida behov.

Här kan du läsa mer om Wayblers laddboxar, Dynamic och FlexMax vilka följer standarden för OCPP 1.6.

 

Mer från Waybler

Funktion för direktbetalning på publika laddplatser

Waybler har  gjort det möjligt att använda direktbetalning vid laddning på publika AC-laddplatser via sitt system. Denna uppdatering är en del av vårt mål att förbättra användarupplevelsen och följa de...

24.06.10
2 min

Waybler revolutionerar installation av elbilsladdning - erhåller patent

Waybler tillkännager idag att de har erhållit patent för en helt ny produkt för installation av elbilsladdning – Waybler Kabelsten. Produkten möjliggör både ett snabbare och mer kostnadseffektiv sätt...

24.05.24
2 min

Välkommen William Lindqvist - Ett färskt tillskott i Wayblers Operations-Team

Waybler fortsätter att växa och stärka sitt team, och senaste tillskottet till vårt operations team är ingen mindre än William Lindqvist. Sedan mitten av februari har William varit en del av teamet och...

24.04.22
2 min