Ladda bilen - så funkar laddbidraget för föreningar och företag

Ladda bilen. Det heter det bidrag som bostadsrättsföreningar, samfälligheter, företag och stiftelser kan ansöka om vid köp av laddstationer för elbilar. Bidraget från Naturvårdsverket täcker upp till 50 procent av kostnaderna för laddstationer och arbetskostnader och hjälper till att göra investeringen i laddstationer till en smart satsning på såväl kort som lång sikt.

– Ladda bilen-bidraget kan sökas av bostadsrättsföreningar, företag och andra organisationer som vill erbjuda laddning för elfordon för boende och anställda. Utöver själva laddutrustningen kan bidraget även täcka upp till hälften av kostnaderna för eventuell grävning samt installation, säger Mauritz Samuelsson, Account Manager på Waybler.

En vanlig missuppfattning är att man behöver kunna bifoga en offert från ett laddbolag för att kunna ansöka om Ladda bilen-bidraget. Man får bifoga en offert i samband med ansökan, men det är absolut inget krav.

Ta höjd i den initiala ansökan

– Jag rekommenderar att snabba på processen genom att ansöka om bidraget redan innan man tagit in offerter. Och ta gärna lite höjd i ansökan. Om du planerar att installera tio stycken laddplatser så kan det vara bra att exempelvis ange 13 eller 14 laddplatser i ansökan. Det ger dig en marginal om du i slutänden bestämmer er för att installera fler laddplatser än ursprungligen tänkt. Om man däremot anger för få laddplatser i ansökan så måste hela ansökningsförfarandet upprepas, säger Mauritz Samuelsson.

Organisationer som ansöker om bidraget kan beviljas maximalt 15 000 kronor per laddpunkt. I slutänden är det fakturan från laddbolaget som ligger till grund för det totala bidraget. Att ta höjd genom att ange fler laddplatser än tänkt i den initiala ansökan är därmed helt riskfritt.

Smidigt ansökningsförfarande i flera steg

Att ansöka om Ladda bilen-bidraget är en smidig process som genomförs via Naturvårdsverkets hemsida. När den initiala ansökningen beviljats har den sökande nio månader på sig att slutföra installationen. När laddstationerna har installerats har man tre månader på sig att skicka in begäran om utbetalning av bidraget. Det är även möjligt att ansöka om bidrag i upp till 6 månader efter slutförd installation.

– Detta bidrag stimulerar verkligen investeringsviljan. Många föreningar och företag tar tillfället i akt och installerar laddstationer nu eftersom man inte vet hur länge det här mycket förmånliga bidraget kommer att finnas kvar. Många väljer även att ta höjd för den framtida elbilsutvecklingen genom att installera fler laddplatser än man ursprungligen tänkt, säger Mauritz Samuelsson.

Läs med om bidraget från Naturvårdsverket. Extern länk.

Läs mer om våra lösningar för bostadsrättsföreningar.

Läs mer om våra lösningar för företag.