Den växande trenden - digitala elbilsforum som engagerar

Elbilar tar över våra vägar mer och mer. Men det är inte bara på gatorna som elbilsrevolutionen märks – det är också på sociala medier där engagemang och kunskapsutbyte bara ökar i flertalet elbilsforum. 

Den ökade entusiasmen för att dela erfarenheter och smarta tips om elbilar på sociala plattformar såsom Facebook bara växer. Facebook har gått från att vara ett nätverk primärt för att hålla kontakt till vänner och bekanta, till att bli en källa för intressanta diskussioner inom en mängd nischade områden under de senaste åren. 

Bilmärken och bilmodeller får sina egna digitala grupper där fördelar och nackdelar stöts och blöts, och många städer har sina egna dedikerade grupper om hur det är att vara elbilsägare i regionen eller orten. “Elbil i Luleå” är ett exempel av många geografiskt nischade elbilsforum. Grupperna visar hur djupt elbilsämnet engagerar och berör. Det är nämligen inte endast positiva grupper som finns, även en och annan motståndargrupp hittas i den långa listan av grupper inom ämnet elbilar.

Nischad elbilsgrupp för kvinnor och ickebinära

Anna Ståhl, skapare av gruppen “Elbil och laddhybrid för kvinnor och icke-binära”, är en av de elbilsfantaster som har samlats på sociala medier för att dela erfarenheter om elbilar. 

Inledningsvis så skapade jag gruppen av rent egoistiska skäl, jag var ny på ämnet elbil och ville lära mig mer men tröttnade snabbt på samtalsklimatet i befintliga grupper. I gruppen som jag skapade kan jag kan räkna på en hand antalet gånger jag behövt agera moderator i trådarna, säger Anna Ståhl.

Gruppen fyller snart tre år och har nästan 2500 medlemmar. Nya inlägg och frågor postas dagligen och gruppen växer för varje dag som går.

– Efterhand som jag själv fick mer kunskap så såg jag att jag kunde bidra med att skriva guider som gick igenom det mest grundläggande. Jag ville undvika allt för mycket upprepande frågor i gruppens flöde, men framför allt hjälpa till att reda ut missförstånd och ge fler den trygghet jag själv kände när jag förstod hur saker hängde ihop. Alla frågor är fortfarande välkomna och det är något många särskilt uttryckt att de uppskattar med gruppen. De vågar fråga vad som helst utan att vara rädda att få spydiga svar, fortsätter Anna Ståhl.

Från Facebook till kunskapsblogg

Anna har av sitt arbete med gruppen blivit så stärkt av det här engagemanget att hon nyligen startade sin egen blogg, Femobility, för att fördjupa kunskapsdelningen. 

Jag har varit väldigt aktiv även i gruppen för Volvo C40/XC40 och när jag upplevde att flödet även där till stor del bestod av samma återkommande frågor började jag skriva några guider även där. Både allmänt om elbilar och laddning, och mer specifikt om Volvobilar. Inläggen har varit uppskattade och många har berömt mig för hur jag förklarar. Där såddes ett frö att jag ville göra detta även utanför Facebook. Jag bestämde mig för att börja med en blogg där jag förklarar saker på mitt sätt för de som uppskattar det, säger Anna Ståhl.

Men varför denna ökning av elbilsintresse på sociala medier? Idag finns över 500 000 elbilar på våra svenska vägar. Den stigande klimatmedvetenhet och fler och fler elbilsmodeller på marknaden gör att fler vill över till att köra laddbart. 

Teknikens framsteg med bättre batterier, längre räckvidd och tillgänglig och smidig laddning har förvandlat tidigare skeptiker till riktiga entusiaster.

Elbilarna har rullat in i våra liv för att stanna, vilket i hög grad märks i media och sociala medier. Sociala medier gör det möjligt att dela upplevelser, lära om elbilsägande och träffa likasinnade. Anna Ståhl och liknande drivna elbilsentusiaster gör samtalet möjligt och är en viktig del för att inkludera alla i elbilsrevolutionen, inte bara den från början inbitna teknikintresserade. 

Läs mer om hur Wayblers laddsystem kan underlätta ett bekvämt elbilsliv för dig som bor i en bostadsrättsförening eller samfällighet här.

 

 

 

 

Mer från Waybler

Välkommen William Lindqvist - Ett färskt tillskott i Wayblers Operations-Team

Waybler fortsätter att växa och stärka sitt team, och senaste tillskottet till vårt operations team är ingen mindre än William Lindqvist. Sedan mitten av februari har William varit en del av teamet och...

24.04.22
2 min

Waybler expanderar till Finland genom nytt samarbetsavtal med Sparkli

Waybler har idag tillkännagivit ett nytt strategiskt samarbetsavtal med finska Sparkli – en av Finlands ledande aktörer inom installation av elbilsladdning. Sparkli kommer att få ensamrätt att sälja Wayblers...

24.04.17
2 min

När Waybler laddar räcker elen till alla

Om vi fördelar våra resurser smartare så räcker de längre. Med rätt tankesätt och teknik räcker strömmen till alla elbilister – idag och i framtiden. Waybler erbjuder en lösning för att ladda hållbart...

24.03.15
3 min